Renkailla on tärkeä merkitys auton turvallisuuden kannalta. Ne ovat ainoa yhteys tien ja auton välillä, joten niiden kunto vaikuttaa merkittävästi ajoneuvon käyttöön ja kuljettajan turvallisuuteen. Se millainen kosketuspinta renkaalla on tiehen, vaikuttaa ajoneuvon ajo-ominaisuuteen. Turvallisuus ja ajomukavuus yhdessä ovat iso osa autoilua. Voidaan siis sanoa, että renkailla on merkittävä rooli autoilussa.

Teknisiä ominaisuuksia

Henkilöajoneuvojen renkaat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin: kesärenkaat, talvirenkaat ja ympärivuotiset renkaat. Kesärenkaat on suunniteltu käytettäväksi lämpimällä säällä. Niissä on kumin seos, joka kestää hyvin kuumaa asfalttia ja kovaa ajonopeutta. Talvirenkaat sen sijaan on suunniteltu kylmiin olosuhteisiin. Niissä on syvät urat tai nastat, jotka tarjoavat pidon liukkailla ja jäisillä teillä. Ympärivuotiset renkaat toimivat ilmastossa, jossa ei ole kovia pakkasia eikä pitkäaikaista lumipeitettä. Ne ovat karkeasti sanottuna hieman parempilaatuiset kesärenkaat.

Renkaan sivussa on merkintä, joka kertoo kaikki tärkeimmät tiedot renkaasta. Merkinnässä ilmoitetaan renkaan leveys, profiili, halkaisija, kuormitus- ja nopeusmerkintä sekä valmistajan nimi ja malli. Kuormitusmerkintä ilmaisee kuinka paljon renkaan kantavuus on, ja nopeusmerkintä kertoo, mikä on renkaan maksiminopeus. Merkinnät tulee tarkistaa huolella, jotta voi varmistua, että renkaat sopivat autoon ja ajotyyliin.

Huolto

Renkaat tulee tarkistaa säännöllisesti, koska ne kuluvat käytössä ja niiden ilmanpaine vaihtelee etenkin ulkolämpötilan äkillisistä vaihteluista. Nykyään autoissa on ominaisuus, että renkaaseen asennettu anturi ilmoittaa kojelaudan kuvaruudulle, jos ilmanpaine on muuttunut liian alhaiseksi. Tällöin autoilijan on hyvä suunnata seuraavalle huoltoasemalle lisäämään ilmaa renkaisiin. Alhainen paine voi nimittäin johtaa renkaan kulumiseen ja huonoon suorituskykyyn.

Renkaiden kuvioiden urasyvyys on myös hyvä tarkistaa ainakin kerran vuodessa. Jos urasyvyys on alle lain vaatiman tason, täytyy autoon hankkia uuden renkaat. Renkaiden kulutuspinta on tärkeä osa renkaita. Renkaan kulutuspinta ei ainoastaan vaikuta renkaan pitoon ja suorituskykyyn, vaan myös renkaan kestävyyteen. Kun renkaan kulutuspinta on kulunut liikaa, sen vaihtaminen uusiin renkaisiin on ajankohtaista. Renkaan kulutuspinnan tulee olla yhtenäinen ja kuluneisuuden tulee olla tasainen kaikissa renkaan kohdissa. Tästä syystä onkin hyvä ikään kuin kierrättää renkaita siten, että oikea rengas siirtyy vasemmalle, takarengas eteen ja niin edelleen. Näin kulutuspinnat pysyvät tasaisina.

Renkaat ajoneuvoon löytyvät meiltä: Ylöjärven Rengas-Set Oy.

jaa